11.7.2013

Viikon fanitus: Tuunaus

Käsitöiden tekemisestä olen tykännyt aina, mutta sitä puolta ei ole oikeastaan yläasteen jälkeen tullut pahemmin harrastettua. Olen myös nopea kyllästymään, jos projekti on kovin pitkäkestoinen (jouluna iskenyt neuloosi-innostus onkin jo pahasti lopahtanut), joten tykkään saada pian valmista. Korttien väkräily ja muu askartelu onkin ihan kivaa aina silloin tällöin ja viime vuosina olen huomannut, että tuunailu tuottaa yleensä nopeasti tulosta, koska ei tarvitse aloittaa aivan alusta. Vanhoista vaatteistakin saa ekologisesti uudempia lisäilemällä vähän nappeja, nauhoja ja muita koristeita sinne tänne.

LP-kippo

Kirpparilta ostettu LP-levy toimii tällä hetkellä pöydällämme kaukosäädinkuppina. Sopii hyvin meidän LP-levy vaikutteiseen olkkarin sisustukseen. Kippoja on helppo itse tehdä ja ohjeet löytää googlaamalla, mutta homma hoituu jotakuinkin näin: uuni 200 asteeseen ja joku uunia kestävä kippo pohjalle, jonka päälle LP asetetaan. Tiukkaa seurailua luukun läpi milloin levy alkaa sulahtaa. Sitten vain hanskat käteen, levy pois uunista ja viimeiset muokkailut käsin ennen kuin kippo jämähtää. Helppoa ja nopeaa! :)

Decoupage-koristellut lääke- ja ompelutarvikelaatikot

Pahvilaatikot saivat uudet päälliset vanhoista kirpparilta löytyneistä lehdistä asiaan kuuluvilla mainoksilla ja kuvilla. Ensin decoupage-lakkaa laatikon pintaan, kuva ja sen päälle taas lakkaa. Tosi helppoa. Lakka on vähän kupruillut, mutta sehän tuo vain aitoa vintage-henkeä mukaan.

Huivilla koristeltu villapaita

Tämän idean pöllin joltain suomalaiselta designerilta (en muista kuka) nähtyäni hänen design-paitansa jossain lehdessä (en muista mikä ja milloin). Hänen mallinsa oli täysin erilainen, mutta perusidea oli tämä: vanha villapaita ja siihen päälle tikattu silkkihuivi. Löysin tämän paidan ja huivin parilla eurolla eräällä kirpputorireissulla ja päätin kokeilla omaa versiotani. Siitä tuli ihan kiva, vaikken en tiedä onko se oikein minun näköiseni, mutta kehuja se kuitenkin on saanut.

Huivin tikkasin paitaan käsin ja siihen kului jonkin aikaa. Senpä takia en jaksanut enää kääntää huivia helman alle piiloon, joten päädyin helpompaan ratkaisuun helman kiinnityksen suhteen. Huivin päät selän taakse solmittuna näyttää sekin ihan kivalta. Voipi olla, että joskus joku toinenkin paita saa samantyylisen käsittelyn.

Pari MJ-paitaa

Kaappini pursuaa fanipaitoja, joista suurin osa on t-paitoja. Tylsää. Viime vuoden Usan reissulle piti saada MJ-toppi, jonka tein kirpparilta löytyneestä t-paidasta (samanlainen löytyy myös vaatekaapista vielä ehjänä). Äitini suosiollisella avustuksella siitä tuli halterneck-toppi, mutta t-paitakangas levähti heti ensimmäisen käyttökerran jälkeen lähes muodottomaksi. Pitäisi ottaa sivusaumoista uudestaan sisään. Topin taakse tein korsettinyörityksen koristeeksi.


Pitkähihaisia fanipaitoja ei oikeastaan löydä mistään, joten päätin tehdä sellaisen itse. Ostin valkoisen MJ-paidan CDON.comin alennusmyynneistä ja alunperin siitä piti tulla hihaton toppi, mutten osannut toteuttaa sitä hyvin, joten se makasi hihat leikeltynä kaapissani melkein vuoden verran. Näin kerran taas jossain lehdessä vinkin paitojen tuunaamiseen ja päätin kokeilla sitä nyt. Löysin kirpparilta kivan mustan pitkähihaisen, jonka etupuolen taakse ompelin kuvan. Päällimmäiseen paitaan leikkasin sitten reiän, josta Migulis kurkkaa. Helppoa ja nopeaa tuunattavaa jälleen ja vaihtoehtoja on monia. Esim. mustan paidan voi vaikka tuunata valkoisella tähdellä, ompelemalla taakse valkoista t-paitakangasta tähden muotoon ja leikkaamalla kuvion auki. Rajattomalla mielikuvituksella tuunaat rajattoman määrän erilaisia paitoja.

 

Farkuista korsetiksi

Tämä viimeisin tekeleeni on erityinen ylpeyden aihe. Vanhat ja jo kerran paikatut farkkuni olivat tulleet lopullisesti tiensä päähän, mutta mitä niistä tekisin. Edellisistä rikkoutuneista farkuista tein pussukan pyykkipojille sekä iPodin kajareille. Pääsiäislomalla keksin, että mitä jos tekisin farkuista korsetin. Menköön syteen tai saveen, mutta kokeillaan. Kaivoin kaapista vanhan korsettini, josta piirtelin kaavat itse ja siitä se homma sitten lähti pikkuhiljaa luistamaan.


Oikeanlaisia koristuksia mietin jonkun aikaa, kunnes löysin sopivat pääskyset ja nauhan nyöritykseen. En tiedä miksi minulle tuli ensimmäisenä mieleen laittaa nyöritykseksi ruskeaa nahkanarua. Ai kamalaa, onneksi en toteuttanut sitä, liian ysäriä.

Olen lopputuloksesta iloisesti yllättynyt ja tosi tyytyväinen. Rinnuksista piti ottaa vielä vähän sisään, jotta jäykähkö farkkukangas muotoutui kivasti poven ympärille. Korsetissa ei ole luita sisällä, se on vain tuollainen "heitän paidan päälle koristeeksi" -malli.

Korvikset

Ompelutarvikelaatikon siivouksen yhteydessä löytyi vanhoja materiaaleja, joista tein nämä korvikset. Timantit on ostettu aikoinaan penkkaripukua varten (olin Elvis). Ette arvaa mistä rusetit on tehty? Tiedättekö, kun joissain paidoissa on niitä satiininauhalenksuja, joista paidan voi ripustaa henkariin? Leikkaan ne yleensä irti, koska ne tulevat helposti kaula-aukosta pihalle kurkkimaan, ja olenkin jemmannut näitä nauhanpätkiä itselleni jonkinlaisen kasan, "koska saatan joku päivä vielä tarvita niitä". Ja juuri tällaisia tilanteita varten ne lyhyet samettinauhan pätkät ovat oivallisia. Hihii! :)

5 kommenttia:

ps kirjoitti...

Tuo korsetti on kyllä tosi hienosti toteutettu ja yksityiskohdat aina kenkiä myöten mietitty. Hieno! :)

Piia kirjoitti...

Kiitos! :) Oon kyllä itekin niin positiivisesti yllättynyt ja ylpiä. Tosin nyt kun oon sitä muutaman kerran pitäny ja farkkukankaalla kun on aina tapana levähtää (tosin pesussahan se aina menee kasaan), mutta pitää varmaan vähän kuitenkin pienentää sitä, teen siis uusiksi tuon takaosan lyhentäen sitä vähän. Nyt se korsetti meinaa meinaa mennä kokonaan kiinni, eikä sitä näin ollen saa riittävän kireelle. Mutta eipä se pienennys vaikea temppu ole, pitää vaan nuo sirkat asentaa uudestaan, mutta onneksi niitä on tuolla vielä. :)

Madam B.C. kirjoitti...

Hyvä kyllä tuo korsettisi :) Liian usein näkee kamalia - juuri niitä liian ysärihenkisiä - farkkutoppeja ja korsetteja. Oikea nyörinauha tekee kokonaisuudelle yllättävän paljon! :)

Piia kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Piia kirjoitti...

Kiitos kehuista :)

Joo, ai kauhee miten se ysärihirvitys tulikin ekana mieleen, onneksi tajusin, että farkkukorsetistakin saa fiftari-henkisen.

Toiset farkut on taas hajoamassa. Kerran ne oon jo paikannu, mutta kun se paikkaus leviää, niin voisi kokeilla tehdä uuden, vähän erilaisen korsetin. ;)